Ett utmärkt sätt att värma upp huset på är med en värmepump och detta verkar allt fler svenskar förstå. Värmepumparna säljer nämligen bättre än någonsin och alla nybyggen satsar på en sådan här installation.

9506761-luftvarmepump

Det säljs fler värmepumpar än aldrig förr, skriver Dagens Industri. Under förra året ökade försäljningen av värmepumpar med hela 13 procent. En utav anledningarna till att så många köpte värmepump förra året kan vara att man ville hinna byta ut den innan sänkningen av rot-avdraget vid årsskiftet. Men nu efter årsskiftet visar det sig att efterfrågan fortfarande är stor. För värmepumpstillverkarna ser läget alltså ljust ut just nu och det ljusa läget kan delvis förklaras med att det byggs många nya hus. En värmepumpsinstallation är i princip standard i alla nybyggda småhus. Så länge det byggs många småhus kommer det alltså säljas många värmepumpar.

Välj med omsorg

Är man en utav dem som funderar på att installera eller byta ut sin värmepump, finns det självklart mycket att tänka på. Först och främst kan det vara bra att kolla upp vilket utbud som finns när det kommer till värmepumpar. Det finns nämligen ett enormt utbud och man kan endast spara bra med pengar om man väljer rätt modell. Det är alltid värt att välja ett av de kända märkena, tipsar Svenska Dagbladet. Det finns nämligen ett antal kopior och billigare märken på marknaden, som inte alls lever upp till standard. Det är istället värt att satsa på exempelvis en Mitsubishi värmepump hos E-klok eller en värmepump från ett annat märke som man känner igen. Nästa steg är att installera värmepumpen på rätt sätt. Hur och var man sätter värmepumpen påverkar nämligen en hel del när det kommer till att spara pengar. Den yttre fläkten bör placeras på utsidan av huskroppen i ett fritt läge för att maximera insuget så gott som möjligt. Den inre fläkten placeras med fördel så att spridningen av den varma luften i huset blir stor.

Byt ut den gamla 959420-heizkessel-thermometer

Även om man redan har en värmepump installerad, kan det vara hög tid att byta till en ny. Gamla värmepumpar är nämligen inte alls lika effektiva och de kan dessutom innebära en säkerhetsrisk. På Sveriges radios hemsida kan man läsa att gamla värmepumpar kan börja brinna. Speciellt den del av värmepumpen som sitter utomhus kan börja brinna när den är dåligt rengjord. Visst är värmepumpar bättre än andra alternativ på många sätt men med all elektrisk utrustning är det så att det kan börja brinna om man inte ser till att sköta om den. För att undvika att det börjar brinna kan man alltså byta ut värmepumpen, om det är så att den börjar bli till åren. Men man kan också se till att underhålla den och hålla den ren. Några exempel på saker som kan ställa till problem för värmepumpen, som man alltså bör se till att hålla den ren ifrån är smuts i allmänhet men framförallt:

  • Damm.
  • Gamla löv.
  • Flis.